Alaturi de odihna, prezentam zone de interes de vizitat pe timpul sejurului la Casa Dorului.

 

Peisajul din Defileul Dunarii impresioneaza prin salbaticia sa, dar si prin accesibilitate in vizualizarea acestuia.

Salbaticia este data in primul rand de sectorul cazanelor (Cazanelel Mari – 4 km, Cazanele Mici – 3 km), acolo unde fluviul a taiat milenii la rand calcarele, ceea ce a dus in timp la formarea a doua sectoare inguste unde Dunarea formeaza curenti puternici ce dau iluzia fieberii – “cazane”. Intre aceste sectoare exista portiuni unde fluviul, beneficiind de un suport geologic favorabil (roci friabile), s-a largit formand bazinete: Mraconia, Dubova, Liubcova, Svinita, Moldova Veche. Spectaculozitatea cadrului natural este intregita de pesterile existente: Pestera Veterani, Pestera Ponicova.

In al doilea rand salbaticia este data de flora si fauna, multe cu caracter endemic (de ex.: laleaua Dunarii) sau cu carcater regional legat de influentele climatice submediteraneene (pini maritimi, castan dulce, scumpia, liliac, brasca testoasa, vipera cu corn, scorpion).

In plus, climatul montan, aerul puternic ozonat confera regiunii un plus de valoare.
Clima blanda in anotimpul rece si cea calda din anotimpul estival pune in evidenta particularitatile morfologice ale regiunii.
Pe de alta parte, conditiile climatice locale influenteaza organismul uman, starea de spirit a turistilor in sens pozitiv, accentuand starea de confort, de ralaxare.

Frumusetile cadrului natural si unicitatea sa au determinat autoritatile sa infiinteze Parcul Natural Portile de fier, rezervatie cu carcater complex care urmareste conservarea elementelor floristice, faunistice, forestiere, geologice, speologice ori geomorfologice din zona.

Turistului insa ii este permis accesul in zona pentru a se putea bucura de ceea ce natura cu generozitate ofera aici.

Dintre modalitatile de acces in zona se remarca: cu vaporul/barca dinspre Dunare, cu masina de pe DN 57 sau pe trasee amenajate si marcate turistic pentru a vizita muntii din proximitate.

Impresionante in egala masura sunt si amenajarile antropice cu valoare istorica, economica, adevarate simboluri nationale: Tabula Traiana, basorelieful Capul lui Decebal de la Mraconia, sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I, piciorul podului lui Traian de peste Dunare.

Dintre obiectivele cu valoare turistica din zona se remarca: Tabula Traiana, Pestera Veterani, Pestera Ponicova, Clipul lui Decebal, Cetatea Trikule, Manastirea Mraconia, Muzeul Parohial Eselnita, Manastirea Sf. Ana, Catedrala Romano-Catolica, Manastirea Vodita.

Tabula Traiana este singura din cele 10 tabule care au fost daltuite in piatra acum 2000 ani si marcheaza inceputul drumului imparatului Traian pe teritoriul Daciei. Aflata pe malul sarbesc, dar vizibila de pe cel romanesc, aceasta a fost ridicata cu aprox. 30 m ca urmare a construirii pe Dunare a barajului de la Portile de Fier I (in dreptul localitatii Gura Vaii) astfel incat sa poata fi admirata si in zilele noastre.

Pestera Veterani (Pestera Piscabara) este o grota situata la 70 m deasupra apei si are o lungime totala de 173 m. Aceasta pestera isi datoreaza numele rolului de adapost si fortificatie pentru armata austriaca de la sfarsitul secolului al XVII-lea in fata atacurilor turcesti. De-a lungul timpului Pestera Veterani a fost invaluita de mister, starnind curiozitatea si imaginatia prin legendele pe care le-a inspirat: regina Maria Tereza a Imperiului Austro-Ungar si-ar fi ascuns, in vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, comoara sa continand saci de aur; o parte din averea neamului Basarab ar fi ascunse de asemenea aici; existenta in pestera a unui altar inchinat zeului dac Zamolxis.

Pestera Ponicova (Pestera de la Gura Apei, Pestera liliecilor) are o lungime de 166 m si este accesibila de pe Dunare cu barca sau de pe Druml National 57.

Chipul lui Decebal, situat intre localitatile Eselnita si Dubova, in zona Cazanelor Mici (golful Mraconnia), are o inaltime de 55 m.

Cetatea Trikule este situata la 5 km aval de Esenita si insumeaza 3 turnuri. Fortificatia, prezenta in apropiere de tarmul sarbesc, a fost construita in secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea imperiului otoman spre vest.

Manastirea Mraconia este situata in apropiere de golful raului omonim, la varsarea acestuia in Dunare, a fost ridicata dupa construirea barajului de la Gura Vaii, cea veche fiind inundata ca urmare a cresterii nivelului apei cu 35 m.

Muzeul Parohial Eselnita cuprinde bunuri de patrimoniu provenite de la vetrele fostelor sate sau biserici aflate de-a lungul Dunarii, acoperite acum de ape: Tisovita, Plavisevita, Ogradena, Mraconia.

Manastirea Sf. Ana, situata pe Dealul Mosului, desupra orasului Orsova, a fost construita de Pamfil Seicaru, care, impresionat fiind ca nu a pierit in urma exploziei unui obuz din timpul primului razboi mondial, a ridicat asezarea monastica in perioada 1936-1939, azi fiind o asezare de maici.

Catedrala Romano-Catolica este situata in centrul orasului Orsova, in “Piata 1800” si a fost construita de arhitectul german Hans Hackelmann, fiind un simbol al bunei convietuiri intr-un mozaic etnic si religios: germani, cehi, maghiari.

Manastirea Vodita este cel mai vechi lacas monahal din Oltenia (1370-1372) situat la 20 km amonte de Drobeta Turnu Severin sau la 5 km de municipiul Orsova.

Dintre obiectivele turistice situate in apropiere de Defileul Dunarii enumeram: piciorul Podului de peste Dunare, “Podul lui Dumnezeu” de la Ponoare, statiunea balneoclimaterica Baile Herculane cu ale ei “7 izvoare”, cascada Vanturatoarea, Cheile Tasnei, cheile Corcoaiei, cascada Bigar.